MENON PROBLEMİ - Fatih S. M. Öztürk (Felsefe Dünyası)
Bilginin doğru inançtan niçin daha değerli olduğu, bilginin değerinin nereden kaynaklandığı hiç de açık değildir. Platon, çağdaş epistemolojide Menon problemi olarak adlandırılan bu meselenin ancak doğru inancı bilgiye dönüştüren unsurun ne olduğu belirlenirse cevaplanabileceğini düşünür. Bu sorun, Platon'un düşündüğünün aksine, bilginin tanımı yapılarak çözülemez. Fakat çağdaş bilgi kuramcılarının çoğu, Menon problemini çözebilmek için temelde Platon'un yaklaşımını öne çıkarır. Bu kuramcılara göre bilginin epistemik değeri, genellikle "doğruya inanmak ve yanlıştan kaçınmak" olarak ifade edilen ikiz epistemik amaçtan enstrümental veya teolojik olarak kaynaklanır. Fakat çağdaş kuramcılar Menon sorununu çözmede başarısızdır. Bilginin değeri, "amaçlar" ve "değerler" birbirine eşdeğer tutulmadan, salt epistemik amaçlar üzerinden belirlenemez, çünkü amaçlar ve değerler bir ve aynı şey değildir. Menon sorununun çözümüne yönelik olarak bu makalenin önerisi şudur: Bilgi, iyi açıklamalar ve başarılı tahminlerde önemli bir işleve sahiptir ve Menon sorununun çözümü bilgi ile ilgili bu belirlenimde aranmalıdır.