Моделювання консолідованого прийняття рішень екіпажем та диспетчером в особливих випадках в польоті - Касаткін М.В.; Сікірда Ю.В.; Шмельова Т.Ф.; Гризодуб П.В. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Представлено еволюцію моделей людського фактору в авіації з 1972 року до теперішнього часу, підкреслено актуальність на сучасному етапі розвитку авіаційної соціотехнічної системи проблеми організації консолідованого прийняття рішень всіма операційними партнерами. Формалізовано позаштатну польотну ситуацію, яка виникає на борту повітряного судна при відмові одного двигуна та пожежі іншого з однієї сторони під час зльоту. Проведено мережевий аналіз розвитку особливого випадку в польоті, отримано детерміновані моделі прийняття рішень операторами аеронавігаційної системи, синхронізовано дії екіпажу повітряного судна та диспетчера під час парирування аварійної ситуації в польоті. Визначений оптимальний варіант розвитку подій при виникненні позаштатної польотної ситуації за критерієм мінімізації часу завершення польоту.