Ekim Makinası Sıra Üzeri Tohum Dağılımının Görüntü işleme Yöntemi İle Belirlenmesi - İknur Göknur Dursun (Journal of Agricultural Sciences)
Ekim mavnalarından beklenen önemli işlevsel özelliklerden birisi sıra üzeri tohum dağılımının düzgün olmasıdır. Bu nedenle ekim makinalarında sıra üzeri dağılım düzgünlüğünün belirlenmesi gerekmektedir Laboratuvarda yapışkan bant düzeni yardımıyla sıra üzeri tohum dağılım düzgünlüğünün belirlenmesi en yaygın kullanılan yöntemdir. Ancak bu yöntemde yapışkan bant üzerindeki tohumlar arası uzaklıkların elle tek tek ölçülmesi oldukça zahmetli ve zaman alıcıdır. Ayrıca elektronik ölçüm sistemleri kullanılarak sıra üzen dağılım düzgünlüğü belirlenebilmektedir Bu çalışmanın amacı, çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılan görüntü işleme yardımıyla sıra Üzeri tohum dağılımının belirlenmesidir. Bu amaçla buğday, mısır, havuç, domates, fiğ ve şeker pancarı tohumları kullanılarak sıra üzeri uzaklıkları farklı olan örnekler hazırlanmıştır Bu örneklerin görüntüleri bilgisayar ortamına aktarılarak bir görüntü işleme programı ile analiz edilmiştir Araştırma sonuçları, elle ölçülen ve görüntü işlemeden elde edilen sıra üzeri tohum dağılımları arasındaki İlişkinin istatistik! olarak önemli olduğunu (P < 0,01) göstermiştir. Bu İlişkiye ait korelasyon katsayıları (R) tohum çeşidine bağlı olarak 0,925 ile 1,000 arasında değişmiştir.