РИНОК ПАСАЖИРСЬКИХ АВТОПЕРЕВЕЗЕНЬ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: АНАЛІЗ ВИКЛИКІВ ТА СТРАТЕГІЇ ОПТИМІЗАЦІЇ - Дмитро Власенко (Економіка та суспільство)
У статті здійснено комплексний аналіз функціонування ринку пасажирських автоперевезень України. Досліджено динаміку ключових показників ринку, що виявило його вразливість до зовнішніх шоків. Систематизовано основні виклики, спричинені російською агресією: безпекові загрози, руйнування інфраструктури, кардинальні зміни пасажиропотоків, економічні труднощі перевізників, кадрові проблеми та трансформації держрегулювання. Метою є аналіз викликів та розробка стратегій оптимізації. Методологія включає системний підхід, статистичний, порівняльний аналіз, експертні оцінки. Виявлено, що воєнний стан фундаментально трансформував ринок, вимагаючи якісної перебудови. Запропоновано стратегії: адаптація маршрутів, підвищення безпеки, оптимізація автопарку, цифровізація, удосконалення держпідтримки, забезпечення стійкості системи. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі сукупного впливу викликів та розробці адаптивних стратегій.