ДЕЛО ЗЛОУПОТРЕБЕ ОВЛАШЋЕЊА У ПРИВРЕДИ - ПРАВНИ И КРИМИНОЛОШКИ АСПЕКТ - Наталија Лукић (Српска правна мисао)
Циљ овог рада је правно и криминолошко анализирање дела злоупотребе овлашћења у привреди из члана 238 Кривичног зако- ника Србије. Кривична дела против привреде, која се у крими- нолошкој типологији сврставају у привредни као и у крими- налитет белог оковратника и корпорација, проузрокују велику материјалну штету и угрожавају привредни систем једне државе. Одатле проистиче потреба анализирања норми кривичног права које имају улогу сузбијања криминалитета у привреди, као и узимање у обзир начина извршења дела, њихове распрострање- ности и карактеристика њихових учинилаца са криминолошког аспекта.