CONSENSUAL HEGEMONY AND THE WEST EUROPEAN PROMOTION OF ORDER IN THE BALKANS - Emilian R. Kavalskı (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Makale Balkanlarda 1999 sonrası nda sağlanan istikrarı açı klamaya yöneliktir.Tez, Kosova krizinin AB'nin Balkanlardaki geli şmeleri etkilemede normatif gücünükullanabileceğini gösterdiğini savunmaktadı r. Sonuç itibariyle, AB'nin bölgeye yönelikyaklaşımları k ı sı tlı ODGP enstrümanları ndan uzaklaşıp genişleme mekanizmalar ınadoğru yönelim göstermeye ba şlamış tı r. Böylelikle AB Balkanlardaki elit kesimisosyalleştirme ve bu suretle kendi modelini ihraç etme çabas ı içine girmiştir.Balkanlara yönelik politika yakla şımları ndaki bu değişim Birliğin "barış bölgesi" ningenişletilmesi bağlamı nda bölgede bir elit güvenlik topluluğunun oluşturulması nı teşviketmektedir. Makale AB üyeli ğinin çekim gücünün Balkanlarda öngörülebilir (vebarışçı l) politika yap ımı nı sürdürme yetisine sahip olduğunu belirtmeye çal ışmakta veayrı ca ş iddet tehdidinden kaynaklanan bölgesel istikrarsı zl ı kları n etkisininhafifletebilece ğini varsaymaktadır.