Biskupske vizitacije kao izvor za društvenu povijest Poreštine u XVII. stoljeću - Miroslav Bertoša (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Iz odgovora na pitanja koja biskup postavlja crkvenim osobama i seoskim županima o postojanju »heretika«, prekršitelja moralne i vjerske discipline, »štriga«, praznovjeraca, lihvara, psovača itd, iskrsava slika »mentaliteta« subaltemoga seljačkog društva. Autor se zaustavlja samo na nekima od elemenata te bogate građe: posebice na pitanju »štriga« iznoseći više primjera, zatim čedomorstava i predbračnih odnosa.