Razvoj poslovnointeligenčnih sistemov v slovenski javni upravi – študija primera [Development of Business Intelligence Systems in Slovenian Public Administration – A Case Study] - Jurij Terglav (Central European Public Administration Review)
Poslovnointeligenčni sistemi (BIS) postajajo pomemben dejavnik uspešnega poslovanja organizacij. Za njihovo uvajanje je v literaturi predstavljeno veliko metodoloških pristopov, področje uporabe pa je v pretežni meri gospodarstvo. Zaradi vseh koristi je smiselna uporaba BIS tudi v javni upravi, kjer pa je na tem področju manj izkušenj in znanstvenih raziskav. Članek obravnava primernost uporabe metodologij za razvoj poslovnointeligenčnih sistemov v javni upravi, pri čemer smo ob upoštevanju specifičnih lastnosti BIS preučili praktični primer v eni od organizacij javne uprave, kjer so za razvoj BIS uporabili splošno metodologijo razvoja informacijskih sistemov, prvotno razvito za gospodarstvo. Kot raziskovalna metoda je bila uporabljena študija primera, s katero smo ovrednotili uporabljeno razvojno metodo in opredelili osnove za prihodnje raziskave na področju razvoja BIS v javni upravi. Z raziskavo je bilo ugotovljeno, da uporabljene metode razvoja, ki so bile razvite za informacijske sisteme v gospodarstvu, ne upoštevajo specifičnih lastnosti in razlik javne uprave in sistemov BIS, zato bi jih bilo treba ustrezno dopolniti in prilagoditi.