АГРОТЕХНІЧНА ОЦІНКА БОРОНИ-КУЛЬТИВАТОРА - В.Ю. Бурдега; В.В. Девін; В.С. Ткачук (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Використання комбінованих знарядь у системі підготовки ґрунту до сівби дозволяє зменшити енергетичні і трудові витрати на одиницю вирощеної продукції при збереженні родючості ґрунту з максимальним економічним ефектом. При підготовці ґрунту до сівби є важливим створення дрібногрудочкової структури ґрунту з використанням простих машин та знарядь. Мета досліджень – підвищення якості структурного стану ґрунту під час підготовки до сівби з використанням найпростіших і високопродуктивних знарядь і машин, зменшення питомих енергетичних витрат на підготовку ґрунту до сівби сільськогосподарських культур. Застосування комбінації робочих органів для розпушення ґрунту в одній машині дозволяє інтенсифікувати процес кришіння ґрунту і розширити діапазон використання машини чи знаряддя для підготовки ґрунту до сівби сільськогосподарських культур. Одним із шляхів розв’язання проблеми якісної підготовки ґрунту до сівби сільськогосподарських культур є застосування високопродуктивних комбінованих багатоопераційних агрегатів, які за один прохід забезпечують розпушення, вирівнювання поверхні ґрунту та його необхідне ущільнення. Такі агрегати запобігають переущільненню ґрунту, характерному для традиційного обробітку, а завдяки формуванню добре розпушеного поверхневого шару зменшують випаровування вологи. Порівняльний аналіз агротехнічних показників роботи борони-культиватора, виконаний на основі польових випробувань, дав змогу встановити, що підвищення коефіцієнта якості розпушування ґрунту на 14...17%, коефіцієнта якості кришіння на 10...17,6% порівняно із серійними боронами розширює функціональні можливості використання борони-культиватора з експериментальними гнутоштабовими зубами для обробітку ґрунту. Впровадження в практику використання борін з гнутоштабовими зубами уможливлює підвищення якості обробітку ґрунту, збільшення продуктивності праці та скорочення енергетичних затрат.