Flüt Eğitiminde Nefes Tekniği - Gülten Cüceoğlu Önder (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Flüt eğitiminde nefes tekniği, en önemli tekniklerin başında yer almaktadır. Zira doğru bir nefes kullanımıolmadan, flütten ses elde etmek mümkün değildir. Bu bağlamda flüt eğitimcilerinin öğrencilerine bu tekniği mümkün olduğunca somutlaştırarak anlatmaya çalışmalarıve uygulamalar yaptırmalarıönemlidir. Bu noktadan hareketle araştırmanın amacı, flüt eğitiminde en temel teknik konuların başında yer alan nefes tekniğine ilişkin teorik bilgilere ve uygulamalara yer vermek, öğrencilere kaynaklık etmek ve yol göstermektir. Bu amaçla konu ile ilgili yerli ve yabancıkaynaklar incelenerek literatür taramasıyapılmış, elde edilen bulgular çalışmanın amacıdoğrultusunda sunulmuştur. Bu çalışma flüt eğitiminde nefes tekniğini gerek teorik boyutu gerekse uygulama boyutuyla ele almasıve doğru nefes kullanımıkonusunda öğrencileri bilgilendirmesi, konu ile ilgili kaynaklık ve rehberlik etmesi bakımından önem taşımaktadır. Çalışmada, solunumda çalışan başlıca bedensel yapıların; diyafram, kaburgalar ve kaburgalar arasıkaslar, akciğerler, karın duvarı, pelvik tabanı, omurga olduğu; nefes tekniğinin nefes alma, nefes tutma ve nefes verme olmak üzere üç aşamada geçekleştiği; nefes tekniğini geliştiren egzersizlerin yapılmasıgerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.