Teolojik Temellendirmenin Din Eğitime Katkısı -İslam Dini Açısından- - Yusuf Batar (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu makalede din eğitiminin teolojik açıdan temellendirilmesininimkânı ve bilimsel değeri tartışılmaktadır. Bu yaklaşımın din eğitimininteorisine ve uygulamasına nasıl bir katkı sağlayacağı sorgulanmaktadır.Dinin doğasını dikkate almadan onun eğitimiyle ilgiliverilecek olan kararların yol açacağı problemlere işaret edilmektedir.Öncelikli amacımız, din eğitimini temellendirirken dinî referanslarıda göz önünde bulundurmanın gerekliliğini ortaya koymak,buna bağlı olarak da İslam dinin kendi özünde taşıdığı eğitselözelliklere dikkat çekmektir.Bu çalışmada teorik bir yaklaşımla, “niçin din eğitimi?” ve “ din eğitiminintemel hedefleri nelerdir?” soruları İslam dininin yaklaşımıışığında cevaplandırılmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede eğitiminhedeflerine ve yöntemlerine ışık tutan bazı ayetler ve hadisler tahliledilmektedir. Ayrıca fıtrat, hidayet, akıl, tefekkür gibi kavramlarışığında İslam düşüncesinde nasıl bir eğitim yaklaşımının ön görüldüğünedair ipuçları aranmaya çalışılmaktadır.