BENÎ KURAYZA YAHUDİLERİNİN CEZALANDIRILMASI - Güngör Aksu (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hz. Peygamber, Mekke döneminde müşrikler ile mücadele etmiş, Mekkelilerin artan baskılarıneticesinde de kendisine inananlar ile birlikte Medine’ye hicret etmiştir. Medine’ye hicretettikten sonra ise Medine’de bulunan üç büyük Yahudi kabilesi Benî Nadîr, Benî Kaynuka ve BenîKurayza ile dinî, siyasî ve askerî mücadeleler vermiştir. Benî Nadîr ve Benî Kaynuka kabileleriHz. Peygamber ve Müslümanlar ile yaptıkları anlaşmalara riayet etmemişler ve ihanetlerisonucunda Medine’den sürgün edilmişlerdir. Benî Kurayza ise Hendek Savaşı’nda müşrikler ileanlaşarak Müslümanları zor durumda bırakması ve Müslümanlar ile aralarındaki barışı bozaraksavaş durumuna geçmelerinden ötürü erkeklerinin idam, kadın ve çocuklarının esir edilmeleri şeklindecezalandırılmıştır. Bizler de bu çalışmamızda Benî Kurayza Gazvesi ve cezalandırılmalarını ele almayaçalışacağız.