بررسی تأثیر ادغام افقی در آموزش علوم پایه پزشکی عمومی: یک مطالعه‌ی ترکیبی - مریم آویژگان; محمدرضا جبال بارزی; آناهیتا بابک (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: برنامه‌ی بازنگری شده‌ی آموزش پزشکی عمومی از سال 1396 بر اساس ادغام افقی و ارائه‌ی دستگاه‌محور به‌ویژه در مباحث فیزیولوژی و علوم تشریح اجرا شد. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی تأثیر ادغام افقی در آموزش دروس علوم پایه پزشکی عمومی بود.روش‌ها: در این مطالعه‌ی ترکیبی به مقایسه‌ی عملکرد دانشجویان دوره‌ی علوم پایه پزشکی عمومی ورودی‌های قبل و بعد از بازنگری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1401 پرداخته شد. در مرحله‌ی کمی، تعداد 224 نفر به روش سرشماری وارد مطالعه شدند و اطلاعات فردی و شاخص‌های مربوط به پیشرفت تحصیلی ایشان استخراج گردید. در مرحله‌ی کیفی، مصاحبه‌های نیمه سازمان‌یافته با مدرسان این برنامه تا اشباع اطلاعات انجام و با روش تحلیل محتوای قراردادی، تجزیه ‌و تحلیل گردید.یافته‌ها: میانگین معدل دوره‌ی علوم پایه، تعداد ترم‌های مشروطی و تعداد دروس مردودی دانشجویان در ورودی‌های مختلف با یکدیگر، تفاوت آماری معنی‌داری نداشت (0/05 < P)، اما میانگین معدل علوم تشریح بعد ازادغام بالاتر (0/001 > P) بود. در بخش کیفی از مجموع مصاحبه‌ها، 249 کد که در 2 طبقه‌ی اصلی سیاست‌های دانشگاهی و سیاست‌های بالادستی و 6 طبقه‌ی فرعی شامل برنامه‌ریزی آموزشی، اعضای هیأت علمی و دانشجویان در هر طبقه اصلی استخراج گردید.نتیجه‌گیری: به جز افزایش معدل علوم تشریح دانشجویان بعد از بازنگری، سایر شاخص‌های پیشرفت تحصیلی، تفاوت معنی‌دار نداشت که علت این امر را می‌توان به ورود بیشتر دانشجویان با معدل دیپلم پایین‌تر، رتبه‌های ضعیف‌تر کنکور و همچنین به کوتاه بودن فاصله‌ی زمانی بین مداخله و ارزیابی پیامدها نسبت داد.