Den tredje boligsektor: Hva det kan bli, og hvorfor vi trenger det - Sarah Prosser (Tidsskrift for boligforskning)
Den tredje boligsektor er et begrep som brukes i økende grad i debatter og om løsninger for en mer inkluderende boligpolitikk lokalt og nasjonalt. Denne tredje sektoren kan sies å være et alternativ til de to øvrige boligsektorene: 1) den store, kommersielle, markedsbaserte boligsektoren av eie- og leieboliger og 2) den mye mindre, offentlige boligsektoren rettet mot de mest vanskeligstilte gruppene. Samtidig er meningene delte om hva den tredje boligsektoren er, om den trengs, om den er et realistisk alternativ, og om hva den kan bidra med. Dette skyldes delvis at forståelsen av hva den tredje boligsektoren faktisk er, eller kan være, framstår som uklar i en norsk kontekst. I artikkelen ser jeg på definisjonen av en tredje boligsektor, drøfter hva slags rolle den kan spille, og gir eksempler på noen mindre kjente tiltak og tilnærminger i andre europeiske byer. Jeg viser til ulike temaer som med fordel kan utvikles innenfor rammen av en tredje boligsektor: ikke-kommersielle modeller, modig lederskap, bank- og låneordninger, eksperimentering og pilotering og kunnskap og kobling. I konklusjonen argumenterer jeg for en vid, men tydelig definert sektor som bør styrkes, og som vil ha positive følger for de øvrige boligsektorene, for beboere og for lokalsamfunn.