Primjena BIM-a u izradi varijantnih rješenja lukobrana u Uvali Velopin - Katarina Tutić; Neira Torić Malić (Zbornik Radova)
U radu je prikazan postupak projektiranja konstrukcije lukobrana kao privezišta plovila u Uvali Velopin na Malom Lošinju primjenom BIM tehnologije (Building Information Modeling). Ukazano je na važnost ulaznih podataka te njihov utjecaj na projektiranje. Pokazana je prednost primjene BIM tehnologije u okvirima parametarskog modeliranja ovakve vrste konstrukcije. Složena geometrija, uvjeti terena i opterećenja zahtijevaju različite vrste konstruktivnih elemenata te višestruke analize, što, uz probleme uzrokovane valovima, predstavlja izazov za projektiranje. Primjena računalnih programa Allplan i Scia je omogućila brzu i jednostavnu izradu i analizu više varijantnih rješenja u svrhu odabira optimalnog rješenja koje zadovoljava uvjete nosivosti, uporabljivosti i troškova izgradnje.