MUHASEBE SKANDALLARININ ÖNLENMESİNDE ADLİ MUHASEBE MESLEĞİNİN ROLÜ - Said Alpagut Şenel; Öznur Arslan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Muhasebeskandalları, mali tablolarda yer alan bilgilerin güvenilir, anlaşılabilir,karşılaştırabilir olmasına ve ihtiyaca cevap verebilmesine engel teşkil edenskandallar olarak ifade edilebilir. Özellikle20. ve 21. yüzyıllarda yaşanan ve dünya çapında geniş yankılar uyandıranmuhasebe skandallarının mali piyasalar üzerinde büyük etkiler meydanagetirmesi, bir takım düzenlemeler yapılmasını gerekli kılmış, yapılan budüzenlemeler ve alınan önlemler adlimuhasebe mesleğini ön plana çıkarmıştır. Bu çalışmada muhasebe skandallarınınekonomik etkileri, skandallar sonrası alınan önlemler ve adli muhasebemesleğinin muhasebe skandallarını önlemede etkin bir araç olarak kullanılmasınayönelik teorik çerçevede açıklamalara yer verilmiştir.