Filmowe życie Józefa Baua - Marcin Giżycki (Kwartalnik Filmowy)
Józef Bau (1920-2002) był urodzonym w Krakowie grafikiem, który uratował się z Holokaustu dzięki liście Schindlera. Ukrywał się w podkrakowskiej wsi, przeżył getto i obóz koncentracyjny w Krakowie. Jego potajemny obozowy ślub stał się inspiracją dla jednej ze scen filmu Spielberga. Baua wielokrotnie ratowały zdolności plastyczne, dzięki którym otrzymywał zlecenia od okupanta. Kreślił mapy i plansze dla Niemców, robił też fałszywe dokumenty, które pozwalały uciekinierom z obozu żyć na wolności. Po wojnie, po ukończeniu studiów artystycznych w Krakowie, wyemigrował z żoną do Izraela, gdzie stał się znanym grafikiem i jednym z pionierów izraelskiej animacji. Po jego śmierci rodzina odkryła, że pracował też dla Mossadu, produkując fałszywe dokumenty dla tajnych agentów.