KAYITDIŞI EKONOMİ VE GEÇİŞ ÜLKELERİ - Ayla Yazıcı (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada evrensel bir sorun olan kayıtdışı ekonomi olgusu nedenleri, boyutu ve ölçüm yöntemleri açısından ele alınmış ve geçiş ülkeleri açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Piyasa ekonomisinin gelişmesinin ön koşullarından birisinin kayıtdışı ekonomik faaliyetlerin azaltılması olduğundan, bu konunun daha da büyük önem taşıdığı görülmektedir. Geçiş ülkeleri açısından değerlendirildiğinde, bağımsızlık sonrası dönemde bu ülkelerde kayıtdışı ekonomik faaliyetlerin hızla arttığı gözlemlenmiştir. Bu amaçla geçiş ülkelerindeki kayıtdışı ekonomi büyüklüğünü tahmin etmeye yönelik literatür taraması yapılmış ve çalışmada elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.