Ideologi, situasjon og personlighet<subtitle>Om forskningen på nazismens gjerningspersoner</subtitle> - Kjetil Braut Simonsen (Historisk Tidsskrift)
Fremstillingen av nazismens gjerningspersoner har endret seg over tid. De første årene etter andre verdenskrigs slutt ble aktørene som utførte Hitler-Tysklands masseforbrytelser, beskrevet som patologiske avvikere og sosiale tapere. I 1960- og 1970-årene koplet historikerne Holocaust og nazismen nært sammen med det moderne byråkratiet. Den såkalte skrivebordsmorderen fikk status som den «typiske» naziforbryteren. De siste årene har forskere tilskrevet raseideologien og antisemittismen større betydning. Denne artikkelen gir en oversikt over utviklingstrekk innen det som på tysk omtales som Täterforschung: forskning på nazismens gjerningspersoner. Samtidig søker den å skissere hvor forskningen på dette feltet står i dag.