Partnerstwo na rzecz zrównoważonego rozwoju w nowym okresie programowania — szanse i zagrożenia - Agnieszka Rzeńca (Barometr Regionalny)
Nowe wyzwania stojące przed samorządem terytorialnym w zakresie gospodarki zasobooszczędnej i niskoemisyjnej obligują władze lokalne do podejmowania wielu nowych inicjatyw na rzecz sprawnego zarządzania terytorium i sterowania procesami jego rozwoju. Kluczowe staje się budowanie i wzmacnianie partnerstwa instytucjonalnego oraz pozyskanie aktywnych i różnorodnych uczestników procesów rozwojowych jednostek terytorialnych dla realizacji zakładanych celów. Okres programowania 2014–2020 stwarza realne szanse na budowanie rzeczywistego partnerstwa w zakresie zrównoważonego rozwoju, szczególnie w obszarach funkcjonalnych jakimi są obszary metropolitalne. Nowym instrumentem polityki rozwoju dedykowanym tym obszarom są Zintegrowane Inwestycje Terytorialne (ZIT). Celem artykułu jest identyfikacja uwarunkowań budowania partnerstwa na rzecz zrównoważonego rozwoju w nowym okresie programowanie oraz szans i zagrożeń. Studium przypadku stanowi Łódzki Obszar Metropolitalny.