Wsparcie nauczycieli – przegląd najważniejszych koncepcji - Anna Mróz (Szkoła - Zawód - Praca)
Kategoria wsparcia, mimo że często obecna w dyskursie społecznym, rzadko dotyczy osoby nauczyciela, częściej z kolei analizowana jest w kontekście wspierania uczniów, zwłaszcza tych ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi lub w kryzysie psychicznym. Warto jednak podkreślić, że wsparcie skierowane do nauczycieli jest koniecznym warunkiem ich dobrostanu, który w dłuższej perspektywie nie tylko wpływa na rozwój nauczyciela, jego satysfakcję z pracy, ale również chroni go przed wypaleniem