EVALUAREA FACTORILOR DE RISC PRENATALI LA COPIII CU DISPLAZIE BRONHOPULMONARĂ - Светлана ЩЧУКА; Алена КОТОМАН (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale)
Studiul a preconizat evaluarea factorilor de risc prenatali la copii cu dispalzie bronhopulmonară. Au fost incluși 53 copii cu DBP, și 52 copiii fără DBP cu greutatea la naștere mai mică sau egală cu 1500 g. Obiectivul principal a fost identificarea factorilor de risc prematali pentru dezvoltarea DBP. Factorii de risc prenatali au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării displaziei bronhopulmonare, printre aceștea se enumără anemia în timpul sarcinii, ruptura prematură a pungii amniotice, diabetul gestațional, preeclampsia, retardul în dezvoltarea intrauterină a fătului, nașterea pe calea naturală, cezariană. Identificarea și gestionarea factorilor de risc reprezintă pași esențiali în reducerea incidenței DBP și în îmbunătățirea rezultatelor pe termen lung pentru prematurii afectați.