MENKUL KIYMET PİYASALARINDA MANİPÜLASYON VE İSTANBUL MENKUL KIYMET BORSASI’NDA MANİPÜLASYON ÖNLEMLERİ - Dr. Doğan Kutukız (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Menkul kıymet piyasalarında işlem gören menkul kıymetlerle ilgili olarak alıcı ve satıcıların rekabet ortamını bozan ve çoğunlukla kendilerinin aldıkları pozisyona bağlı olarak kendi lehlerine çevirmeleri söz konusu olabilmektedir. Bu gerek sadece kendileri tarafından gerekse şirket yöneticileri veya menkul kıymetlerle ilgilenen uzman kişilerden yararlanmak suretiyle de olmaktadır.Manipülasyon işlemlerinden sadece manipülasyon yapılan hisse senetleri, manipülatiflerin yönünde hareket edenler kazanmaktadır. Buna karşılık bunun tersi yönde işlem yapanlar ile diğer alım ve satımda bulunanlar çoğunlukla zarar etmektedir. Ayrıca alıcı ve satıcıların piyasaya olan güveni kaybolmaktadır.Çalışmada, manipülasyonun tanımı yapılarak manipülasyonun amacının ne olduğu, nelerin manipülasyon sayıldığı belirtilmektedir. Dünya borsalarında yapılan manipülasyonlann ne şekilde yapıldığı ve ne tür önlemlerin alındığı üzerinde durulacaktır. Ayrıca alman önlemlerin yeterliliği ve bu önlemlerin sadece bir ülkede alınmasının yeterli olup olmadığına değinilecektir. Diğer ülkelerde alman yasal önlemlerle İstanbul Menkul Kıymet Borsası ‘nda geçerli olacak önlemler karşılaştırılacaktır. Son olarak alınan önlemlerin dünya borsaları üzerinde nasıl uygulanacağı ve önlemlerin gelişme süreci üzerinde durulacaktır.