Türkiye’de İlköğretim Fen Bilgisi Programında Pozitivist Bilim Anlayışından Postpozitivist/Yapılandırıcı Sürece Geçiş - Faruk ÖZTÜRK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de İlköğretim fen bilgisi dersinin, tarihsel süreçte uğradığı dönüşümleri tespit ederek, amaç ve içerik boyutunda programa egemen olan paradigmaların etkisiniortaya koymaktır. Bu tarihsel süreçte iki aşama olarak ele alınmıştır. Bu iki aşamadan ilki, pozitivizmin egemen olduğu, Osmanlı Devletinin son dönemi ile Cumhuriyet dönemidir. İkinci aşama ise ve 2004 ve sonraki dönemdir. Bu süreçte, ilköğretim fen bilgisi dersi v öğretimine egemen olan pozitivist bilim anlayışı ile 2004 tarihli ilköğretim programına egemen olan yapılandırıcı yaklaşımın değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma doküman incelemesi yöntemiyle, içerik analizine dayalı olarak yürütülmüştür. Cumhuriyet döneminde egemen olan pozitivist bilim anlayışı ilköğretim programında, fen bilgisi dersinin amaç ve içeriğinde net olarak görülürken 2004 İlköğretim programında kısmen de olsa yapılandırıcı yaklaşımın postpozitivist epistemolojik etkisi söz konusudur. Fakat daha çok öğretim pratikleri ve stratejileri bağlamında ele alınmış, pedagojik düzlemden öteye geçememiştir.