De, du, jeg - Pernille Meyer (Nordlit: Tidsskrift i litteratur og kultur)
I denne artikel analyserer jeg Niviaq Korneliussens behandling af den aktuelle grønlandske selvmordsproblematik i romanen Blomsterdalen (2020). Romanen er – efter forfatterens eget udsagn – «politisk», hvilket rejser en række spørgsmål: Hvorfor skrive en roman i stedet for et debatindlæg? Hvad er det for mulighedsrum, fiktionen åbner? Og på hvilke – og anderledes – måder kan en roman være med til at diskutere og nuancere politiske, kulturelle og menneskelige forhold? Med afsæt i retorisk fiktionalitetsteori fokuserer jeg på Korneliussens brug af lokal fiktionalitet i form af dødsrepræsentationer, komposition og pronominale skift og viser, hvordan hun, bl.a. gennem romanens nedtællingsspor, fremskriver perspektiver, der synes utilgængelige uden for litteraturens verden.