Bilgi Yönetimi Bağlamında Metin Madenciliği Teknikleri ile Dijital İçerik Analizi - İnci Batmaz; Levent Kurt; Oya Gürdal (Türk Kütüphaneciliği)
Amaç: Bu çalışmada, blockchain teknolojileri konusunda internet üzerinde içerik yayınlayan bir platformun içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın amacı, platformun Facebook’ta paylaştığı içerikler için başlık bazında okunma oranını etkileyen faktörlerin (kelime ve kelime gruplarının) tespit edilmesidir. Yöntem: Araştırma sınırlılıkları kapsamında belirlenen tarih aralığında yayınlanan 2206 içerikten 500 tanesi rastgele seçilmiştir. İçeriklerin başlıkları Python programlama dili kullanılarak bu çalışmadaki probleme özel olarak farklı bir yaklaşımla ve standart metin madenciliği teknikleriyle çözümlenmiş ve metinler üzerinden yapısallaştırılmış iki farklı veri kümesi elde edilmiştir. Elde edilen iki farklı veri kümesi üzerinde çoklu doğrusal regresyon yöntemi kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Analizler sonucunda içerik başlıklarında kullanılan bazı kelime ve kelime gruplarının, içeriklerin okunma oranını etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca uygulanan farklı yaklaşımın standart metin madenciliği tekniklerine göre daha yüksek performans sağladığı belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmada ham veri işlenerek değerli bilgiler elde edilmiştir. Teorik olarak ortaya çıkarılan bilgiler, uygulama pratiğiyle karşılaştırılmış ve tutarlı sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir. Uygulanan farklı yaklaşımın etkili bir şekilde benzer metin madenciliği problemlerinde kullanılabileceği saptanmıştır. Özgünlük: Araştırmada içerik başlığı bazında yapılan metin madenciliğine dayalı analiz, farklı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Bu yönüyle çalışma özgün bir nitelik taşımaktadır.