Zakaz alienacji gruntów posagowych w rzymskim prawie klasycznym - Agnieszka Stępkowska (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Treść uprawnień męża jako właściciela majątku posagowego była w różnoraki sposób uwarunkowana naturą posagu. Uwarunkowania te oznaczały głównie ograniczenia, z których jednym z najwcześniej wprowadzonych był zakaz zbywania nieruchomości wchodzących w skład posagu. Wprowadziła go lex Iulia de fundo dotali, przy czym w doktrynie dominuje pogląd uznający tę regulację za część lex Iulia de adulteriis uchwalonej za czasów cesarza Augusta w 18 roku przed Chr. W niniejszym tekście podjęto próbę przybliżenia postanowień tej ustawy. Nie będzie on podejmował zagadnienia skutków prawnych złamania tego zakazu, jak również problemu jej rozciągnięcia na możliwość obciążenia nieruchomości posagowych.