Аналіз інституту зупинення судового провадження в кримінальному судочинстві під час воєнного стану в Україні: окремі проблеми та перспективи - N. O. Vakulenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена дослідженню проблемного питання застосування норми кримінально-процесуального закону, що дає змогу суду зупинити судове провадження у зв’язку з призовом обвинуваченого для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період. Метою аналізу та пропонування шляхів вирішення цього питання є забезпечення справедливого балансу між завданнями України, які ставлять перед нею бойові дії, з однієї сторони, та необхідність проведення якісних правових реформ, з іншої. У статті проаналізовано наукову літературу та судову практику, в яких ще не сформувався єдиний підхід щодо тлумачення норм кримінально-процесуального закону, пов’язаних із зупиненням судового провадження. Висвітлено буквальний, системний, порівняльний та функціональний підхід до тлумачення даних норм, продемонстровано переважаючі підходи у судовій практиці та науковій літературі. Досліджено окремі аспекти зупинення і відкладення судового провадження, висвітлено їхню відмінність у правовій природі та наслідках, які вони спричиняють для судового провадження.