Kremna Antik Kenti Kuzey Yayılımı Hakkında İlk Gözlemler-Preliminary Observations About North Territorium Of The Cremna Ancient City - Hüseyin Metin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada Kremna antik kentinin kuzey yayılımı değerlendirilmiştir. Ele alınan yerleşim alanlarının büyük çoğunluğu dağlık alanlarda kümelenmiştir. Bu sebeple yerleşimlerde belirleyici unsur topografya olmuştur. Bu yerleşimlerden İnarası’nın Prehistorik Dönem’den-Erken Bizans’a kadar kesintisiz yerleşim gösterdiği anlaşılmıştır. İnarası’nın aynı zamanda bölge için dini merkez olduğu saptanmıştır. Keraitai kırsal nüfusun yoğun olduğu yerleşimlerden birisidir. Karadiğin’in korsan yerleşimi olabileceği düşünülmüştür. Hisarköy/Asartepe Kremna’nın kuzey yayılım alanının sınırıdır. Çakalasar Tepe ise Kremna için gözetleme kulesi işlevi taşımaktadır.