ASPECTE DE DREPT COMPARAT PRIVIND URMĂRIREA ȘI JUDECAREA INFRACȚIUNILOR SĂVÎRȘITE DE PERSOANE JURIDICE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Cercetarea științifică realizată se evidențiază prin analiza în aspect comparat a particularităților urmăririi și judecării infracțiunilor comise de către persoane juridice, din punct de vedere teoretic, cu elemente din practică. Având drept obiect de referință persoana juridică în calitate de subiect activ al infracțiunii, sunt examinate circumstanțele în care aceasta poate compărea în asemenea statut, reieșind din specificul său și continuând cu examinarea detaliată a procedurii privind tragerea la răspundere a acesteia. Obiectivul general urmărit de autor constând în identificarea elementelor distincte în procesul investigării faptei infracționale săvârșite de persoane juridice, în aspect comparat, în special cu legislația României, sunt supuse discuției instituțiile procesual-penale aplicabile în particular acuzatului ,,persoană juridică”. Cuvinte-cheie: persoană juridică, procedură specială, competență, control judiciar, reprezentare, începerea urmării penale.