Edukacja kulturalna w teorii i praktyce na przykładzie działań polskich teatrów dramatycznych w II dekadzie XXI wieku w świetle badań własnych - Maciej Kołodziejski; Kama Pawlicka (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Przedmiotem refleksji w artykule jest edukacja kulturalna w teorii i praktyce w polskich teatrach. W pierwszej części autorka dokonuje krótkiej rekapitulacji definicji i idei w tej materii oraz wątków toczącej się dyskusji nad znaczeniem edukacji kulturalnej, które są szczególnie istotne. W części drugiej przedstawia przykłady projektów edukacyjnych w polskich teatrach, oparte na badaniach własnych.