РЕЗУЛЬТАТИ БІЛІОПАНКРЕАТИЧНОГО ШУНТУВАННЯ В МОДИФІКАЦІЇ HESS-MARCEAU У ХВОРИХ НА МОРБІДНЕ ОЖИРІННЯ - О. Y. Usenko; І. М. Тоdurov; О. V. Perekhrestenko; S. V. Коsiukhno; О. О. Каlashnikov; V. V. Кucheruk; О. І. Plehutsa (Клінічна хірургія)
Проаналізовані результати біліопанкреатичного шунтування (БПШ) в модифікації Hess - Marceau, виконаного у 92 пацієнтів з приводу морбідного ожиріння (МО). Висока ефективність зазначеного оперативного втручання як щодо зменшення надмірної маси тіла (МТ), так і корекції супутніх захворювань і метаболічних розладів супроводжується високою частотою віддалених післяопераційних ускладнень та летальністю. Одержані результати свідчать про недостатній рівень безпеки БПШ в модифікації Hess - Marceau і ставлять під сумнів доцільність широкого використання цієї операції як стартової баріатричної методики у хворих на МО.