Emocje w świecie sztucznej inteligencji. O systemach rozpoznawania emocji w świetle Aktu o sztucznej inteligencji uwag kilka - Aleksandra Bar (Facta Simonidis)
Najnowsze osiągnięcia w dziedzinie informatyki afektywnej obejmują rozmaite technologie korzystające z rozwiązań sztucznej inteligencji, które wykazują zdolność do rozpoznawania stanów emocjonalnych na podstawie pozajęzykowych środków wyrazu, takich jak: ekspresja mimiczna, prozodia afektywna czy gestykulacja. Wykorzystywanie sztucznej inteligencji do zautomatyzowanego wykrywania i wyciągania wniosków na temat ludzkich emocji rodzi wiele wątpliwości natury etycznej. Powszechnie dostrzega się liczne zagrożenia, jakie technologia ta stwarza dla praw człowieka i podstawowych wolności. W niniejszym opracowaniu przedstawiono problematykę systemów rozpoznawania emocji z punktu widzenia regulacji rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającego zharmonizowane przepisy dotyczące sztucznej inteligencji (Aktu w sprawie sztucznej inteligencji).