Spory wokół projektów ordynacji wyborczej do Sejmu Ustawodawczego w 1946 r. - Józef Stępień (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Przebieg działań wojskowych w czasie drugiej wojny światowej zmienił sytuację polityczną w Polsce. Na wyzwalanych terenach władzę przejął obóz polityczny zorganizowany przez Polską Partię Robotniczą przy wsparciu Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich.