ULOGA VATROSLAVA CIHLARA U ŠTRAJKU UČENIKA BAKARSKE NAUTIČKE ŠKOLE 1912. GODINE - Andrea Roknić Bežanić; Matea Plišić (Senjski Zbornik)
U radu autorice preispituju djelovanje i angažman Vatroslava Cihlara, koji je tijekom đačkog štrajka 1912. godine bio učenik Nautičke škole u Bakru. Rad posebno želi sagledati njegovu ulogu u borbi protiv politike tadašnjeg bana Slavka Cuvaja. Učenički štrajk stavljen je u povijesni kontekst te se uvidom u sačuvanu arhivsku i periodičku građu analiziraju zbivanja vezana uz te događaje na lokalnoj razini, njegov tijek i posljedice koje su sudionici (učenici), a time i Vatroslav Cihlar osjetili nakon njegova završetka.