بررسی تنوع مورفولوژیکی و جغرافیایی توده‌های گردوی بومی مناطق مختلف استان گلستان با استفاده از صفات کیفی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به‌منظور بررسی تنوع مورفولوژیکی توده‌های گردوی بومی استان گلستان، 96 درخت گردو از 5 توده شناسایی شده انتخاب و 49 صفت کیفی مربوط به دانه و دیگر صفات مورفولوژی یادداشت‌برداری گردید. براساس نتایج تجزیه واریانس داده‌ها، درختان مورد بررسی تنوع بالایی از نظر صفات مورد بررسی به‌جز صفات فرم مقطع عرضی، فرم قاعده، ضخامت بالشتک، تضاریس سطح پوست سخت، عمق شیار در کناره‌های بالشتک روی درز، ساختار سطحی، بافت پوست، گوشتی بودن مغز و کرک شاخه را نشان دادند. مقایسه میانگین‌های صفات توسط آزمون چنددامنه‌ای دانکن صورت گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا، درصد حساسیت به بلایت کاهش، میزان مقاومت به سرما افزایش و رنگ مغز روشن‌تر می‌شود. خصوصیات دانه و مغز، صفات فنولوژی، ترکیب عمومی درخت و صفات برگ (با استفاده از راهنمای ارزیابی درختان) نیز در 5 توده گردوی این استان بررسی گردید. نتایج نشان داد که توده‌های مورد بررسی دارای تنوع بالایی بوده و گزینش باید از نظر صفات مورد نظر صورت گیرد.