PLATON DÜŞÜNCESİNDE HAZ VE YAŞAM - Lokman, Aslı Çilingir, Avcan (Felsefe Dünyası)
Philebos diyaloğunda yaşamın yetkinlik, yeterlik ve arzu edilebilirlik gibi kriterler üzerinden hakkında seçim yapılabilecek bir şey olarak sunulması düşüncesinden hareketle, biz bu çalışmada Platon’da hazzın neden akıl yaşamına alternatif bir yaşam biçimi olarak sunulduğunu, haz yaşamının Yunan düşünüre göre mümkün olup olmadığını ortaya koymaya çalışacağız. Çalışmanın Protagoras’tan Devlet’e kadarki belli başlı diyalogların “haz” bakımından incelemeye tabî tutulduğu ilk bölümünde, hazza dair belirlenimlerin bir anlamda sürdürülen yaşamın bütününe ve o yaşamı sürenin kişiliğine dair belirlenimler olup olamayacağını ortaya koyduktan sonra, yalnızca Philebos diyaloğunun tahliline ayrılan ikinci bölümde insana özgü hayat biçiminin neden salt akıl yaşamı değil de hazzın, bilginin, düşüncenin birlikte katıldığı karma bir yaşam biçimi olduğunu, insanın taştan, hayvandan ve Tanrıdan farkı üzerinden ifade etmeyi deneyeceğiz.