TÜRKİYE SELÇUKLULARI'NDA MEDRESELER - İsmail Güven (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Türk tarihinin ikinci büyük devletini kuranlar Selçuklu 'lar olarak bilinmektedir. Selçuklular'ın gerek Türk ve gerekse dünya kültür tarihine çok önemli katkıları vardır. Selçuklular'ın devamı niteliğinde olan Türkiye Selçuklular'/ ya da diğer adıyla Anadolu Selçuklular'ı da almış oldukları birikimi en iyi şekilde değerlendirerek, günümüze kadar gelen sosyal kültüre/ etkinliklere girişmişlerdir. Bu çalışmada Türkiye Selçukluları 'mn kültür ve eğitim hayatına kazandırdıkları ve daha sonraki kuşakları da etkileyen Medreseler ele alınmıştır. Bu açıdan medreselerin, ortaya çıkışı, işleyişi, mimarisi, finansal kaynakları vb. özellikleri verilmiştir. Selçuklular'da medreselerin genişleyip toplumun tüm kesimine yayılması için vakıf geleneğinin oluşturulması, maddi ve idari açıdan özerk kurumlar olarak işletilmeye çalışılması ve devlet adamlarının medreselerin gelişmesi için çaba göstermesi en göze çarpan özelliklerdir.