W stronę nowej metodologii analizy treści. Podobieństwa i różnice pomiędzy modelowaniem tematycznym i jakościową analizą treści - Sławomir Mandes; Agnieszka Karlińska (Przeglad Socjologii Jakosciowej)
Celem artykułu jest krytyczna refleksja nad relacją pomiędzy jakościową analizą tematyczną i modelowaniem tematycznym (ang. topic modeling), jedną z bardziej popularnych odmian automatycznego przetwarzania tekstu. Na podstawie wyników jakościowej i ilościowej analizy dokumentów Konferencji Episkopatu Polski autorzy pokazują wady i zalety modelowania tematycznego. Negatywnie weryfikują tezę o zastępowalności analizy tematycznej przez modelowanie tematyczne i wskazują na niezbędność połączenia podejścia jakościowego z ilościowym w ramach metodologii metod mieszanych (ang. mixed methods). W ostatniej części opracowania przedstawiają możliwe sposoby łączenia obu metod, za pomocą których badacze jakościowi i badaczki jakościowe na podstawie paradygmatu metod mieszanych mogą skorzystać z modelowania tematycznego i – ze świadomością jego wad i zalet – wzbogacić swój warsztat, rozszerzyć zakres badań oraz usprawnić proces analizy.