Kara w polskiej myśli prawniczej w XIX wieku - Marek Wąsowicz (Czasopismo Prawno-Historyczne)
I. Uwagi wstępne: stan badań nad dziewiętnastowieczną filozofią prawa w Polsce. II. Przedstawiciele teorii bezwzględnych kary. III. Przedstawiciele teorii mieszanych. IV. Przedstawiciele teorii względnych. V. Nowe prądy u schyłku XIX stulecia. VI. Uwagi końcowe.