بررسی اثر رقابت خردل وحشی (L. Sinapis arvensis) بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا (Brassica napus L.) در شرایط گلدانی و مزرعه‌ای (تولید گیاهان زراعی)
به‌منظور مطالعه اثر تداخل تراکم‌های مختلف علف ‌هرز خردل‌ وحشی بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا و مشاهدة تفاوت رقابت این علف هرز در شرایط گلدانی و مزرعه‌ای، آزمایشاتی بطور همزمان در گلخانه و مزرعة دانشکدة کشاورزی دانشگاه کشاورزی و منابع‌طبیعی رامین (خوزستان) در سال زراعی 86-1385 اجرا شد. این آزمایشات به‌ترتیب در گلدان و مزرعه، با آرایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و طرح کرت‌های یکبار خرده شده بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید. تیمارهای مورد مطالعه شامل تراکم خردل‌ وحشی در پنج سطح 0، 1، 2، 3 و 5 بوته در گلدان (معادل 0، 7، 14، 21 و 35 بوته در متر‌مربع در مزرعه) و تراکم کلزا در سه سطح 10، 13 و 16 بوته در گلدان (معادل 60، 80 و 100 بوته در مترمربع در مزرعه) بودند. نتایج در شرایط گلدانی نشان داد که افزایش تراکم خردل‌ وحشی منجر به کاهش تمامی صفات عملکرد دانه، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و وزن هزاردانه گردید. در حالی که در شرایط مزرعه‌ای بجز تعداد دانه در خورجین و وزن هزاردانه بر سایر صفات تاثیر معنی‌داری داشت. اما افزایش تراکم کلزا در هر دو شرایط فقط باعث افزایش عملکرد دانه شد. اثر متقابل تراکم‌های متفاوت خردل و کلزا در شرایط گلدانی فقط بر تعداد دانه در خورجین و در شرایط مزرعه‌ای بر عملکرد دانه و تعداد دانه در خورجین اثر معنی‌داری داشت. علاوه براین منحنی آستانه خسارت اقتصادی نشان داد که تاثیر تراکم‌های مختلف خردل وحشی بر عملکرد دانه کلزا در شرایط گلدانی‌ و مزرعه متفاوت است. بنحویکه بیشترین افت عملکرد دانه کلزا در آزمایش گلدانی به‌ترتیب از تراکم‌های 10، 13 و 16 بوته کلزا در گلدان و درآزمایش مزرعه‏ای از تراکم‌های 80، 60 و 100 بوته در مترمربع بدست آمد. این امر حاکی از تفاوت رقابت در شرایط گلدانی و مزرعه‌ای بود.