OECD ÜLKELERİNİN İNOVASYON GÖSTERGELERİ AÇISINDAN ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİKSEL ANALİZLERLE KARŞILAŞTIRILMASI - Ebru Özgür Güler; Dilek Veysikarani (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüzde teknoloji, inovasyon ve üretim, küreselleşendünyamızda ülkeler arasında ekonomik büyümenin önemli göstergeleri olarakgösterilebilmektedir. Oslo Klavuzu’na göre inovasyon terimi “işletme içiuygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemliderecede iyileştirilmiş ürün (mal veya hizmet) veya süreç, yeni bir pazarlamayöntemi ya da yeni bir organizasyonel yöntemin gerçekleştirilmesi” şeklindetanımlanmaktadır ve en kabul gören tanım olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, inovasyon göstergeleriaçısından Türkiye’nin de üye olduğu OECD topluluğundaki ülkeleri karşılaştırmakve benzer ve farklı ülkeleri belirlemektir. OECD ülkelerini karşılaştırmak içinFaktör Analizi ve Kümeleme Analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, OECD ülkelerinininovasyon performansını etkileyen önemli değişkenler belirlenip, inovasyonperformansı açısından homojenlik sağlayan ülkeler gruplandırılarak istatistikisonuçlar değerlendirilmiştir. Faktör Analizi sonuçlarına göre toplamda dörtfaktör elde edilerek genel faktör skorlarına göre ülkeler sıralanmıştır. Eldeedilen faktör skorlarına kümeleme analizi uygulanarak kendi aralarındabenzerlik gösteren beş küme elde edilmiştir.