Stebėti ir užkardyti. Fotografija Rusijos imperijos teisėsaugoje: lietuviškieji kontekstai - Jolita Mulevičiūtė (Acta Academiae Artium Vilnensis)
Straipsnyje tiriamas teisėsauginės fotografijos tapsmas Rusijos valdytose istorinėse Lietuvos žemėse. Siekiama atsakyti į klausimus, kaip XIX a. keitėsi asmens tapatybės samprata, kokioms Lietuvos gyventojų grupėms caro administracija fotografinės identifikacijos metodą pradėjo taikyti pirmiausia, kas lėmė būtent šių grupių išskyrimą, kaip vizualinė visuomenės priežiūra buvo vykdoma ir kuo Šiaurės vakarų teritorijoje praktikuoti būdai skyrėsi nuo vaizdinės kontrolės kituose Romanovų imperijos regionuose. Kartu aptariamas fotografijos, kaip moralės ir politikos požiūriu pavojingos medijos, statusas bei mėginimas XX a. pradžioje liberalizuoti teisinį jos reglamentavimą.