Ocena jakości prognoz wybranych wskaźników rozwoju gospodarczego województwa lubelskiego - Jarosław Bielak (Barometr Regionalny)
W artykule dokonano oceny badań dotyczących krótkookresowego prognozowania wybranych kategorii makroekonomicznych. Badania te były prowadzone w latach 2009-2011 i dotyczyły sytuacji społeczno-ekonomicznej w województwie lubelskim ze szczególnym uwzględnieniem rynku pracy i produkcji sprzedanej przemysłu i budownictwa. W pracy omówiono procedury stosowane do modelowania i prognozowania, zwrócono uwagę na problemy i próby ich rozwiązania oraz porównano stawiane w całym okresie badawczym prognozy z realizacją prognozowanych zmiennych.