Tomasz Tarnawczyk: Optymistyczna i monumentalna. Symfonia w muzyce polskiego socrealizmu. Łódź 2013 - Beata Bolesławska-Lewandowska (Muzyka)
Recenzja książki: Tomasz Tarnawczyk, Optymistyczna i monumentalna. Symfonia w muzyce polskiego socrealizmu