İnternetin Uluslararası Pazarlamada Kültürel Farklılıkları Aşmada Rolü ve Etkisi: Konya'daki İhracatçı Firmalar Üzerine Bir Uygulama - Süleyman Karaçor (Selçuk İletişim)
Geçmişin yüz yüze iletişim sürecine dayalı yerel pazarlama etkinlikleri küreselleşen dünya ile birlikte büyük bir değişim süreci yaşamıştır. Birçok kuruluş pazar paylarını artırmanın yolu olarak dış ticarete yönelmiş; farklı ülkelere, bölgelere ürünlerini satmanın yollarını aramışlardır. Fakat farklı kültür ve etnik yapıdaki insanların ticaret için bile olsa birbirleriyle iletişime geçmesi beraberinde bazı zorlukları getirmiştir. Bunların en başında kültürel farklılıklar bulunmaktadır. Kimi zaman bu kültürel farklılıklar verilmek istenen olumlu mesajların yanlış algılanmasına ve pazarın kaybedilmesine sebep olmuştur. Ülkeler ve toplumlar arasındaki bu kültürel farklılıkların bilinip öğrenilmesinde, stratejilerin, mesajların buna göre oluşturulmasında iletişim araç ve teknolojileri her zaman ilk yardım görevi görmüşlerdir. Son dönemde üçüncü bin yılın iletişim aracı olarak görülen internet özellikle uluslararası pazarlamada büyük bir kullanım alanı oluşturmuştur. İnternet hızı ve maliyeti ile hem eski iletişim araçlarının yerini almakta, hem de uluslararası pazarlamada kültürel farklılıkların aşılabilmesini sağlamaktadır.