The Principle of Virtual Work and the Constitutive Equations in Generalized Theories of Elasticity - M. Plavšić; J. Jarić (Engineering Transactions)
W pracy rozpatruje się model materiału sprężystego z mikrostruktura jako uogólniony ośrodek Cosseratów. Sformułowanie i zastosowanie zasady prac wirtualnych pozwala uzyskać równania ruchu 7 nieliniowe równania konstytutywne, które linearyzują się w przypadku materiałów izotropowych. Przeanalizowano warunki i metody otrzymania teorii mikropolarnej, dipolarnej i polarnej jako przypadków szczególnych.