Obca kraina - Joanna Krakowska (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Ewy Mazierskiej European Cinema and Intertextuality. History, Memory and Politics (2011). Autorka książki podejmuje zadanie przedstawienia ważnych wydarzeń w dwudziestowiecznej historii Europy, a zarazem narracji na ich temat przez pryzmat filmów zróżnicowanych gatunkowo i zrealizowanych przez twórców z różnych krajów. W sześciu rozdziałach poświęconych między innymi Zagładzie, europejskiemu terroryzmowi czy upadkowi komunizmu autorka analizuje zarówno filmy, jak i ich intertekstualny – medialny i historiograficzny – kontekst. Recenzentka zwraca uwagę na świadomość metodologiczną autorki i skuteczność, z jaką do filmoznawczych analiz zaprzęga rozległą literaturę historyczną. Jednocześnie wyraża wątpliwości dotyczące interpretacji konkretnych filmów poza ich lokalnym, a zatem bardziej zniuansowanym, kontekstem. Jednak niezależnie od kontrowersyjnych analiz książka Mazierskiej potwierdza walory filmu jako historycznego źródła, a zarazem impulsu do metahistorycznej refleksji.