تأثیر خسارت مکانیکی دستگاه بوجاری بر قابلیت جوانه زنی بذر سویای رقم کتول )X.P.D) - مریم دیوسالار; بیتا اسکویی; شهلا هاشمی (علوم و فناوری بذر ایران)
ذر سویا بدلیل خصوصیات فیزیولوژیکی نسبت به خسارت مکانیکی بسیار حساس است. دراین آزماای اثارات ربوبات باذر برخساارت مکانیکی حین برداشت وحین بوجاری بر قابلیت جوانه زنی رقم کتول )X.P.D )سویا مورد بررسی قرارگرفتاه اسات. تیماا رربوبتی در3 ساح 13-11 ، 11-13 و11-11 درصد بود. داده های حاصله دربرح کامل کامال تصادفی با 3 تکرار مورد مقایسه قرارگرفتند. صفات ماورد بررسای نیز شامل درصد ترک، قوة نامیه، سرعت جوانه زنی بذرها و وزن خشک گیاهچاه باود. نتاایج تهزیاه واریاانن نشاان داد کاه ربوبات باذر در محدوده مورد آزمای اثر معنی داری بردرصدخسارت مکانیکی بذرو سرعت جوانه زنی و وزن خشک گیاهچه نداشته اما تأثیر معنی داری بار قوة نامیه بذور داشته، بحوری که برداشت بذوربا ربوبت13 -11درصد )با میانگین33/68 درصد( باالترین میزان قوة نامیاه را باه خوداختصاا داد. بین دوسح ربوبتی 11-13 و11-11 درصد تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین نتایج نشاان دادکاه بوجااری باذر باربوبات 13-11 درصد )با میانگین 33/11درصد(کمترین خسارت مکانیکی را ایهاد مای نمایاد اماا ربو بتهاای 11-11 و 11-13 درصاد دریاک ساح قارار گرفتند.