Açık ve Uzaktan Öğrenenlerin Öğrenme Ortam Tercihleriyle Kültürel Özellikleri Arasındaki İlişki - Aslı Taltekin; İrem Erdem Aydın (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu çalışmanın amacı, açık ve uzaktan öğrenenlerin öğrenme ortam tercihlerinin Hofstede’nin kültürel boyutlarından Bireycilik ve Toplulukçuluk boyutuna göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Bu amaçla bir anket hazırlanmış, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesindeki 420 öğrenciye uygulanmıştır. Bu ankette öğrenenlerin kültürel özelliklerini belirleyebilmek için Bireycilik-Toplulukçuluk Ölçeği (Individualism-Collectivism Scale) ölçeği kulanılmıştır. Aynı zamanda ankette öğrencilere sistemin kendilerine sunduğu öğrenme ortamlarından hangilerini kullanmayı tercih ettikleri sorulmuştur. Araştırmada kesitsel araştırma modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre öğrencilerin en çok kullandıkları ortam, e-öğrenme hizmetlerindeki deneme sınavlarını uygulama olurken, en az kullanılan ortam ise, akademik danışmanlık etkinliklerine katılma olmuştur. Bunun yanında, açık ve uzaktan öğrenenlerin öğrenme ortam tercihlerinin bireycilik ve toplulukçuluk eğilimlerine göre farklılaştığı gözlemlenmiştir. Araştırma bireycilik eğilimi gösteren öğrenenlerin toplulukçuluk gösterenlere göre çevrimiçi deneme sınavlarını daha fazla tercih ettiklerini ortaya koymuştur. Bunun yanında, toplulukçuluk eğilimi gösteren öğrenenlerin bireycilik eğilimi gösterenlere göre eşzamanlı danışmanlık hizmetlerini daha fazla tercih ettikleri saptanmıştır.